Hopp til innholdet

Bokanmeldelse: Principles

Ray Dalio, den verdenskjente investor og grunnlegger av Bridgewater Associates, deler i boken «Principles» en dyptpløyende innsikt i sine fundamentale livs- og arbeidsprinsipper. Gjennom en strukturert utforskning av sin livshistorie og filosofi, gir Dalio leserne en veiledning i å forstå og anvende prinsippene som har formet hans suksess.

Denne bokanmeldelsen utforsker nøye bokens essens, og hvordan den kan inspirere og veilede lesere på deres egne reiser mot personlig og profesjonell suksess.

Bokinformasjon

Forfattere: Ray Dalio
Bok tittel: Principles – Life and Work
Utgitt: 2017
Målgruppe: Alle
2022: Leste 60% av boken (500+ sider)

Oppsummering

Dette her er en vanvittig bra bok! Refleksjonene til Ray er både praktiske og konkrete slik at du som leser kan anvende det han snakker om. Det som står ut for meg er hvor langt forfatteren har gått i prosessen rundt dette med å reflektere og lære av sine egne feil og sukkseer og konkretisert disse i svært nyttige prinsipper og holdninger.

Dette er de tre viktigste tingene jeg tar med meg fra boken:

  • Se selskapet ditt som en maskin der oppgaven din som leder er å få alle delene til å fungere så optimalt så mulig. Dette gjør du gjennom å finne nøkkelparametere (input og outputs som kan måles) som du da designet arbeidsoppgaver, teamet etter. Målet er hele tiden å øke resultatene med de gitte ressursene som er gitt. I disse tider kan dette være bruk av AI-teknologi, rutiner, osv.
  • Skal du fikse problemer så må du være sikker på du kommer til kjernen av problemet før du starter å gjøre ting. Dette kan du enkelt gjøre gjennom de fem-stegs prosessen som står beskrevet under livsprinsipp nr 2.
  • Du ønsker å rekruttere mennesker som har en iboende even til å reflektere, se sine begrensinger og sette inn nødvendige tiltak deretter. Hvis du har mennesker i teamet ditt som ikke klarer dette bør dette løses så raskt så mulig.

Basert på dette får denne boken en score på: 9 / 10

Bokanmeldelse

Boken er delt inn i tre hoveddeler: Ray Dalios livshistorie, prinsipper for livet, og råd for arbeidslivet. Ray har hatt en utrolig reise gjennom livet, men jeg har valgt å hoppe over den delen i bokanmeldelsen. Målet mitt er å gi deg en kort og direkte oversikt over de viktigste prinsippene i boken, slik at du kan dra nytte av dem uten å dykke for dypt inn i forfatterens personlige historie.

Du finner hele 21 suksessprinsipper i boken, delt mellom personlige og arbeidslivsrelaterte aspekter. Ray gir deg eksempler, variert språk og deler sine egne refleksjoner gjennom 10 til 30 sider for hvert prinsipp. Hans grundighet og tilnærming er imponerende, og det er helt klart at suksessen hans ikke er tilfeldig da han lever ut disse prinsippene i sitt liv.

For å gjøre anmeldelsen lett fordøyelig, har jeg valgt å fokusere på de mest betydningsfulle punktene. Ingen overveldende detaljer her – bare de essensielle innsiktene for å sikre at anmeldelsen ikke blir for tungvint å lese!

Livsprinsipper

Dette er de fem prinsippene livsprinisppene og hva vi handler om, skrevet med mine egne ord.

  • Prinsipp 1 – Embrace Reality and Deal with it

Dette handler om å være ærlig med seg selv om livet, hendelser og hvordan det påvirker oss. Det innebærer å akseptere både det positive og utfordrende i livet, ta en pause i smertefulle øyeblikk og reflektere over situasjonen. Når du aksepterer virkeligheten din som den er, gir det deg muligheten til å håndtere situasjonen på best mulig måte og vokse som person.

  • Prinsipp 2: Use the 5-Step Process to Get What You Want Out of Life

Dette rammeverket synes jeg var av de mest effektive i boken, da de fem stegene kan hjelpe deg med å takle alle slags utfordringer. Steg 1 innebærer tydelig definisjon av mål før du begynner å jobbe mot dem. Etter å ha gjort dette, går man videre til å identifisere de problemene som står i veien for målet ditt. Det er viktig å nøye identifisere alle potensielle problemer, både store og små, så spesifikt som mulig.

Når alle problemene er identifisert, kan du «diagnostisere» og finne den grunnleggende årsaken, også kjent som hovedproblemet som må løses. Ofte er det ikke åpenbart hva det faktiske problemet er, og det kan være mye større og mer komplekst enn det som viser seg i form av mange «symptomer». Å løse disse symptomene vil ikke nødvendigvis løse selve problemet. Neste skritt er å lage en plan med en rekke tiltak for å angripe hovedproblemet.

Det siste og mest avgjørende steget er å gjennomføre planen. Gode vaner og målbare handlinger vil være til stor hjelp når du prøver å løse disse utfordringene. Hvis du ønsker å lære mer om denne prosessen, har jeg skrevet en egen artikkel om det her. Nedenfor har jeg inkludert en illustrasjon av hvordan dette faktisk ser ut.

Dette prinsippet bærer noen likhetstrekk «Ikke bær lær, loop» fra boken «Suveren på jobb» som du kan lese bokanmeldelsen her.

  • Prinsipp 3: Be Radically Open Minded

Dette handler om å omfavne sin egen tilkortkommenhet og forstå at det er svært mye man ikke har forstått i livet. Det å forstå sine egne begrensinger i kunnskap, ferdigheter og talenter er noe som behøver en oppriktig ydmykhet i møte med meg seg selv og andre.

  • Prinsipp 4: Understand That People Are Wired Very Differently

Selv om vi mennesker deler mange likheter, er vi også sammensatt på individuelle måter, spesielt når det gjelder tenkemåte og reaksjoner på ulike situasjoner. Jeg personlig tror at vi alle er skapt med unike talenter og styrker. Å forstå at andre mennesker har forskjellige tankeprosesser og refleksjoner er en essensiell ferdighet i livet, og Ray går i detalj om dette i dette kapittelet.

Det er nettopp i vår evne til å anerkjenne og verdsette mangfoldet i hvordan folk tenker og reagerer, at vi kan bygge sterke forbindelser og samarbeide mer effektivt. Å utvikle empati og toleranse for ulike perspektiver gir oss ikke bare et rikere liv, men det kan også være nøkkelen til å løse konflikter og forbedre våre mellommenneskelige relasjoner.

Ray utforsker dybden av disse temaene og gir praktiske råd om hvordan man kan styrke ens evne til å forstå og samhandle med andre

  • Prinsipp 5. Learn How to Make Decisions Effectively

Siste livsprinsipp dreier seg om det komplekse temaet å ta gode beslutninger. Nøkkelen til gode beslutninger er å skille mellom de som er av størst betydning (krever mer refleksjon og tid for beslutning) og de som er mindre viktige. På denne måten kan man prioritere hvor man faktisk bør investere tiden sin, og hva som ikke er like kritisk. De fleste beslutninger kan tas direkte basert på tidligere erfaringer, mens andre krever grundigere refleksjon.

Selv synes jeg at dette kapittelet ble svært teknisk, og jeg fikk ikke så mye ut av det selv. Hvis du ønsker å lære mer om emnet, kan det være lurt å utforske tilleggsressurser eller søke etter alternative perspektiver for å få en dypere forståelse.

Arbeidsprinsipper

For å lykkes å skape et selskap så er det primært 3 hoveddeler som må på plass. Du må få den skape den rette kulturen, du ansette de riktige folkene og få helheten av selskapet ref «maskinen» til å fungere så optimalt så mulig.

Jeg har også inkludert mine favorittsitater for hver av delene.

Steg 1: To Get the Culture Right (Prinsipp 1 til 6)

Å få kulturen riktig er helt essensielt for å lykkes med å skape et selskap. Ray har gjennom flere tiår utviklet en helt unik kultur. Prinsippene som går gjennom i boken er blitt forankret i hele organisasjonen, slik at samtlige vet hva som forventes av dem selv og deres kollegaer.

Favorittsitater fra denne delen:

  • You have to work in a culture that suits you + must work in a culture that is effective in producing great material rewards that keep you motivated.
  • Meaningful relationships are invaluable for building and sustaining a culture of excellence, because they create trust and support that people need to push each other to do great things.

Steg 2: To Get the People Right (Prinsipp 7 til 9)

De som skaper eller ødelegger kulturen er de ansatte og det er derfor essensielt å rekruttere og utvikle de ansatte på en god måte. Disse kapittelet synes jeg var skikkelig bra fordi det skriver et svært vanskelig tema – medarbeiderutvikling.

Han har gode punkter om hva man bør gjøre når ansatte ikke tar ansvaret og utfører arbeidsoppgavene til det tilstrekkelige nivået. Jeg liker tydeligheten han har inn i dette!

Her har du noen av mine favorittsitater fra disse tre kapitlene:

  • Your goal (as a leader/ recruiter) should be to hire people who understands the goal is to become better themselves, equip them with the tools and information they need to flourish in their jobs, and not micromanage them. If they can´t do the job after being trained and given time to learn, get rid of them; if they can promote them.
  • «Hear the click» – Remember that your goal is to put the right people in the right design. First understand the responsibilities of the role and the quality needed to fulfill them, then ascertain whether and individual has them.
  • People often make the mistake of focusing on what should be done while neglecting the more important question of who should be given the responsibility for determining what should be done.
  • Think of your teams the way that sports managers do: No one person possesses everything required to produce success yet everyone must excel.
  • Most importantly, you have to encourage people to speak up about how things are going for them. Ensuring that their personal development is proceeding appropriately is important to.
  • Recognizing and communicating people´s weaknesses is one of the most difficult things managers have to do.
  • It should take no more than a year to learn what a person is like and whether they are a click for their job.
  • Though love is both the hardest and the most important type of love to give
  • Having expectations for people without knowing what they are like is a sure way to get in trouble

Steg 3: To Build and Evolve your Machine (Prinsipp 10 til 16)

Dette synes jeg er den beste delen av boken, nemlig å få maskineriet (alle delene i selskapet) til å gå som klokke.

Favorittsitater fra denne delen:

  • Most people get caught up in the blizzard of things coming at them. In contrast, successful people get above the blizzard so they can see the causes and effects at play. This higher-level perspective allows them to see themselves and others objectively as a machine, to understand who can and cannot do what well, and how everyone can fit together in a way that will produce the best outcomes.
  • I built the machine that is Bridgewater by constantly comparing its actual outcomes to my mental map of the outcomes that it should be producing, and finding way to improve it.
  • No matter how good you are at design, your machine will have problems. When this occurs, you need to diagnose whether it is the results of a flaw in its design or in the way your people are handling their responsibilities.
  • Great managers are not philosophers, entertainers, doers, or artists. They are engineers. They see their organizations as machines and work assiduously to main and improve them. They build metrics to light up how well each of the individual parts of the machine (most importantly, the people) and the machine
  • If your metrics are good enough, you can gain such a complete and accurate view of what your people are doing and how well they are doing it that you can almost manage via metrics alone.
  • Growth Mindset – Every problem you find is an opportunity to improve your machine. Identifying and not tolerating problems is one of the most important and disliked things people can you.
  • The most common mistake I see that people are making is dealing with their problems as one-offs rather than using them to diagnose how their machine is working so they can improve it. They move on to fix problems without getting at the root causes, which is a recipe for continued failure.
  • To achieve success you need to recruit individuals who are willing to do the work that success requires. While there might be more glamour in coming up with the brilliant new ideas, most success comes from doing the mundane and often distasteful stuff like identifying and dealing with problems and pushing hard over a long time.

Favorittsitater

  • Over the course of our lives, we make millions and millions of decisions that are essentially bets, some large and small. It pays to think about how we make them because they are what ultimately determine the quality of our life.
  • You can stay safe where you are and have and ordinary life, or you can risk crossing the jungle to have a terrific life (Tarzan-metoden)
  • I learned that if you work hard and creatively, you can have just about anything, but not everything you want.
  • Learning is the product of continuous real-time feedback loop in which we make decisions, see their outcomes, and improve our understand of reality as a result. The key to succeed is to fail, learn and improve quickly.
  • To be effective you must not let your need to be right be more important than your need to find out what´s true. There is nothing more important than understanding how reality works and how to deal with it.
  • You don’t achieve happiness by getting rid of your problems – you achieve it by learning from them.
  • Pain + Reflection = Progress

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating