Hopp til innholdet

Guide: Mestring

Vi alle har et bevisst eller ubevisst forhold til temaet mestring. Ingen sted i min utdannelse fikk jeg lære det grunnleggende om mestring, hva påvirker den og hvordan kan vi maksimere den! Jeg vil av denne grunn utforske teamet rundt «mestring» da jeg opplever dette som er svært spennende tema å lære mer om!

Innhold i guiden:

  1. Hva er egentlig mestring?
  2. Hva er det motsatte av god mestringsfølelse?
  3. Hvorfor er mestring viktig?
  4. Mitt forhold til mestring
  5. 4 steg til bedre mestringfølelse
  6. Oppsummering

Hva er egentlig mestring?

Begrepet omfavner det å få det noe, håndtere eller beherske en situasjon der utfallet ble som du ønsket. Skal vi spisse det enda mer er mestring et psykologiske fenomenene som er subjektivt og påvirker deg følelsesmessig. Vi kan også bruke mestringsfølelse for å beskrive i hvilken grad du opplevde å mestre det du prøvde det. Nedenfor har jeg listet opp noen eksempler på ulike situasjoner du kan ha kjent på god mestring.

  • Du landet drømmejobben!
  • Du fikk den ønskede karakteren på eksamensoppgaven din
  • Klarte å legge barna dine før kokka 21
  • Fikk tilbakemelding om at man har gjort en god jobb
  • Gjennomføre ukentlig husvask
  • m.m.

Kort fortalt opplever vi mestring når vi oppnår et konkret mål som hvert enkelt verdsetter. Hvor stort eller smått dette er. Min kone meldte seg impulsivt på en av Norges tøffeste halv maraton for noen år siden uten å ha trent spesifikt mot det. Hun leverte sitt livs løp og løpte under to timer noe som ga henne en ekstrem god mestringsfølelse.

Hva er det motsatte av god mestringsfølelse?

Når vi opplever å ikke mestre en gitt situasjon er det naturlig at følelsen av stress vil dukke fort opp. Utfallet av situasjonen du var i ble ikke som forventet. La oss se enda nærmere for hvorfor mestring er viktig!

Hvorfor er mestring viktig?

Det å oppleve mestring er et grunnleggende som vi mennesker har. Mestring er en bekreftelse på det man gjør er riktig og har en direkte innvirkning på vår selvbilde og selvtillit. Det er en helt essensiell del av det å være menneske og vi alle behøver bekreftelse utenfra om at vi gjør ting bra! Nedenfor har jeg skrevet litt om min reise innen mestring i yrkeslivet.

Mitt forhold til mestring

Etter endt ingeniør utdannelse startet jeg i et internasjonalt ingeniør selskap som konverterte store tankskip om til flytende oljeplattformer. Dette er noen av de mest avanserte «båtene» i verden og de krever ofte flere år planlegging før selve ombyggingen kan starte. Min jobb sammen med 30 andre ingeniører var å designe hvordan prosessanlegget oppå båten skulle være for å faktisk klare å skille olje, gass og vann fra hverandre. Alle dokumenter, rapportene og presentasjonene måtte være skrevet på engelsk. Jeg vil si jeg har et godt engelsk vokabular men det å skrive formell og teknisk engelsk har jeg aldri vært helt komfortable med. Det krevde veldig mye energi av meg å skrive de lange rapportene og selv om ting ble lettere opplevde jeg lite mestring på daglig plan. Etter halvannet år i rollen var motivasjonen ganske lav og jeg gledet meg mest til helgen skulle starte. Plutselig en dag skulle min karriere innen ingeniør yrket ta en brå vending. Jeg sammen med 50 andre måtte vi starte å se etter ny jobb da arbeidsgiveren vår var nødt å gjøre store kutt i bemanningen i selskapet.

Kort oppsummert ledet denne hendelsen meg inn i et nytt fagfelt som er digital markedsføring. Jeg har nå jobbet med dette i fem år og kan si at min arbeidshverdag er helt annerledes. For det første så jeg slipper å skrive engelsk. Det er ingen lange rapporter som må skrives med korte tidsfrister. Det handler kun om å hjelpe enkeltmennesker i ulike selskaper til å lykkes. Her opplever jeg å kunne få bruke mine styrker som person og dette gir en veldig sterk mestringsfølelse på daglig basis. I min gamle jobb som ingeniør kunne ikke helgen komme fort mens nå ser jeg fram til mandag og arbeidet jeg skal gjøre. Jeg har prøvd å konkretisere hvordan du selv kan maksimere mestring i ditt eget liv nedenfor!

4 steg til bedre mestringsfølelse

Steg 1 – Reflekter og svar på følgende spørsmål:

  • Hva er det jeg er god på? Hva er mine personlige og faglige styrker?
  • I hvor stor grad benytter jeg meg av disse styrkene?
  • Hvilke 3 områder i livet opplever jeg stor mestring?
  • Hvilke 3 områder av livet opplever jeg lite mestring?

2 – Velg ut et område du opplever stor mestring og et der du opplever lite mestring.

3 – Sett deg nå konkrete mål som er realistisk men heller ikke for tilgjengelig og lett. Det skal kunne strekke deg som person ellers vil du ikke få en følelse av at du har fått til noe spesielt. Husk sett målene ut fra din situasjon og ingen andre.

Eksempel:

Refleksjon: Jeg er god på å kommunisere med andre da jeg opplever jeg mestrer dette godt

Mål: Jeg gjennomfør tre kundemøter denne måneden der målet er å bli bedre kjent med kundene mine

4 – Reflekter jevnlig over egen utvikling og ha å ha tålmodighet med deg selv når det kommer til målene du har satt deg. Kanskje det til og med er riktig å justere målene når du har kommet nærmere mål.

Oppsummering

Det å oppleve mestring er noe som ikke kommer av seg selv. Det krevet innsats, mot og tålmodighet for å få det til. Alle mennesker er ulike og utgangspunktet vårt er også helt forskjellig. Fokuser derfor på deg selv og det du faktisk får til. For det er så mye! Jeg heier på deg!

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating