Hopp til innholdet

5 grunner for at jeg leser (mange) bøker hvert år

De siste 5 årene har jeg lest mye forskjellig bøker innenfor en rekke forskjellige temaer. Gjennom pandemien økte dette ytterligere da jeg hadde behov for å lære nye ting da det meste andre stod litt stille. Nedenfor har jeg inkludert syv grunner for hvorfor jeg gjør akkurat dette og planer å gjøre det resten av livet.

1 – Holder meg ydmyk

Når du tar opp en bok om et gitt tema for eksempel innen kommunikasjon. Det er lett å tenke «jeg er ikke så verst på å kommunisere med andre» men du skal ikke lese mange sider inn en bok før det blir veldig tydelig at det mange praktiske ting du kunne gjort bedre. Jeg liker å lese bøker der forfatteren selv har utviklet et svært høyt faglig nivå og kan vise til resultatet av det vedkommende har lært. Er forfatteren en spesialist på bedriftsutvikling så vil jeg se at han også har lykkes med å faktisk bygge opp bærekraftige og robuste bedrifter ikke kun snakke om det!

2 – Lærer meg ny ting

Bøker hjelper meg også med å lære meg ting jeg ikke hadde peiling på tidligere. Når en bok snakker 150 sider om hvordan du kan forbedre vanene dine er det umulig for meg å ikke lære noe av det. De aller beste bøkene du kan lese har ofte to til tre hoved idèer som gjentas gjennom hele boken! Dette tenker jeg er bevisst av forfatteren da det er ganske begrenset hva vi kan ta til oss av informasjon av gangen.

3 – Bekrefter allerede ting jeg kan

En god bok kan også bekrefte ting jeg kan fra før, erfaringer og hendelser i livet som har formet meg til den jeg er i dag. Det er vanskelig å sette ord på hvordan disse «bekreftelsene» kjennes ut, men de treffer noe dypt i meg. Det føles som om overbeviste sannheter, idéer og konsepter forankres sterkere i mitt indre.

4 – Øker viljestyrken min

Gjennom studie og frem til jeg var 25 år hadde jeg ikke klart å lese en enkel bok. Jeg hadde rett og slett ikke viljestyrken til å sitte stille, lese og gjenta dette på jevnlig basis. Jeg startet mange bøker men avsluttet de sjeldent. Men så fant jeg bøker som vekket nysgjerrigheten min og plutselig var jeg hektet. Uansett hvor god en bok er så vil det kreve en viljestyrke for å holde fokus å faktisk sette seg inn i det man leser. Jo flere bøker du har lest, desto lettere blir det også å lese!

5 – Gjør kunnskapen min mer tilgjengelig

Bøker har en naturlig oppbygging. De har en begynnelse, hoveddel og avslutning. Når jeg kommer opp i situasjoner der jeg blir minnet på et poeng, avsnitt, idè så er dette veldig sterkt koblet til boken det stod i. På denne måten opplever jeg at kunnskapen jeg besitter er mer tilgjengelig i de situasjoner jeg behøver den. Min hjerne oppleves å være et gigantisk rom der det flyter masse forskjellige bøker i luften. Dette er bøkene som jeg har opplevd å gi noe nyttig til meg av informasjon. De ulike bøkene svever i forskjellige deler av rommet etter tema de omhandler. Hver bok har så en til to bobler som er spesielt bra knyttet till den. Hjernen vår har en unik evne å assosiere ting ved forskjellig stimuli, og det er daglig at jeg blir minnet på en bok når noen sier et et eller annen! Det er fett!

Mine tips til hvordan du kan lese mer!

Ovenfor har jeg listet opp fem grunner til hvorfor jeg leser og setter av tid til dette. Men hvordan skal jeg komme i gang kan du spørre deg. Nedenfor har jeg inkludert noen enkle punkter for å komme igang!

  • Start med å lese en side om dagen, har du lyst å lese mer gjør du det. Bare slutt før du bli lei!
  • Få bok anbefalinger fra andre – «Hvis jeg skal lese en bok om ledelse, hva bør jeg lese da?
  • Ikke gidd å les bøker du ikke synes er spennende, det finnes andre bøker for deg
  • Kjøp deg to bøker innen to forskjellige temaer som du kan veksle på å lese på!
  • Er du glad i å trene? Les bok 20 minutter mens du varmer opp på sykkel!

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating