Hopp til innholdet

Slik skriver du en god jobbsøknad!

De siste årene har jeg vært i en så heldig posisjon at jeg har fått ansvar for å rekruttere nye ansatte i selskapet jeg har jobbet i. Etter å ha lest hundrevis av forskjellige søknader ser jeg at det er veldig små justeringer som skiller en god søknad fra en annen! Jeg ønsker derfor i denne artikkelen å dele mine observasjoner og håper de kan være til nytte for deg som leser dette!

Hva er mitt forhold til dette med å søke jobb?

Først litt kort om min egen reise rundt dette med å søke jobb og skrive jobbsøknader. For snart 10 år siden ble jeg uforventet arbeidsledig da min daværende arbeidsgiver måtte redusere ansatte med 50% i organisasjonen. Det å bli arbeidsledig kun halvannet år etter femårig masterstudiet kom svært uventet og jeg brukte noen måneder på å hente meg inn igjen. Så kom dagen da jeg skulle starte å begynne å søke jobb. Som folk flest startet jeg å lage en CV, skrive søknader og sendte inn både åpne og stillings-spesifikke søknader. Til min store overraskelse så hørte jeg ingen ting tilbake fra flesteparten av de jeg søkte hos. Etter et halvår med å søke selvstendig kom jeg inn på et jobbsøker kurs arrangert av NAV. Dette var omfattende seks måneders kurs der jeg dro på et kontor hver dag og jobbet fra 8 til 16 for å få meg jobb. Dag 1 fikk vi undervisning i hva en god søknad skulle oppnå, mer om dette nedenfor.

Men hva er en egentlig en god søknad?

Formålet til en jobbsøknad er veldig enkelt: den skal få deg til et førstegangsintervju. Den skal ikke gjøre at du får jobben, den behøver ikke å være super fancy eller kjempe omfattende. Den skal gi arbeidsgiveren en kort oppsummering om hvem du er som person, hva du har av arbeidserfaring og hvordan din kompetanse vil være en ressurs for den som ansetter deg. Men dette er ikke det jeg ser i søknadene jeg mottar.

De 3 vanligste feilene i søknader jeg har mottatt

Feil 1: Søknaden er alt for generisk og generell

Fleste parten av søknadene jeg får ser ut til å være skrevet av akkurat samme person. Selvfølgelig er ikke dette tilfellet men når hver kandidat lister opp reisen gjennom livet, skolegang, interesser og at man er motivert for stillingen vekker dette lite interesse for dypere dypdykk. Sørg for å inkluder info som viser hvem du er som person. Husk: Jeg ønsker å bli kjent med deg gjennom det du velger å presenterer!

Feil 2: Ingen direkte kobling mellom personlige styrker og erfaringer til selve stillingen

Det er flere søknader jeg leser der kandidaten har masse erfaring og virker å være svært kompetent. Problemet er bare at det er ingen tydelig kobling mellom opparbeidet erfaring og hvordan denne erfaring vil være nyttig i den spesifikke stillingen. Jeg vil dekke hvordan denne kan løses i hoveddelen av søknaden senere i denne artikkelen!

Feil 3: For lite fokus på hva du som kandidat kan bidra med verdiskaping i bedriften

Det er også vanlig at kandidaten overfokuserer på hva de selv får ut av å få denne jobben. Sørg for at du til enhver tid i søknaden din fokuserer på hva du kan bidra til slik at bedriften lykkes ytterligere. Det vil være selvfølgelig et kjempe bonus at kandidaten får en spennende arbeidshverdag med hyggelig kollegaer men dette bør ikke være i fokus i søknaden.

Checklisten for en god søknad

Nedenfor har jeg listet opp de viktigste punkene du bør sikre er på plass i søknaden din:

  • Lengden bør være kun 1 A4 side
  • Ingen skrivefeil (få noen du kjenner til å lese gjennom)
  • Lettlest font – Lik formatering som CVen din gir

Nå som disse tingene er på plass kan vi gå mer inn på selve oppbyggingen av jobbsøknaden din. Som du vil se nedenfor har jeg valgt å fokusere på hensikten bak hver avsnitt i jobbsøknaden. Jeg ser det er veldig mange andre som harr skrevet gode eksempler på hvordan hver del kan kan utformes helt spesifikt.

Innledning – Hvordan bør jeg starte en jobbsøknad?

Hensikten med innledningen er at du skal fange oppmerksomheten og interessen til den som leser søknaden din. Hvis ikke innledningen skiller seg ut er det en stor risiko for at resten av søknaden ikke blir lest, selv hvor bra denne er. Av denne grunn vil jeg anbefale deg å deg å lage tre til fem forskjellige og be om tilbakemelding om hvem som de opplevde var best. På denne måten sikrer du at «pitchen» din sitter og at arbeidsgiveren vil lese hoveddelen!

Hoveddel – Hva er viktigst å få frem?

Nå har vi kommet til delen som virkelig betyr noe for arbeidsgiver. Dette er delen der du skal vise med konkrete eksempler hvorfor akkurat DU er den perfekte kandidat for stillingen du søker på. Det første du må gjøre er skrive opp alle kvalifikasjoner og egenskaper som stillingsutlysninger lister opp. Det neste du skal gjøre er å liste opp alle stedene du selv har jobbet frem til nå. Altså hva slags arbeidsoppgaver, ansvarsområder og hva du lærte i på de ulike stedene. Og det er nå den viktigste delen kommer. Det du skal gjøre nå er å knytte kvalifikasjonene som din nye arbeidsgiver ønsker opp til hva du allerede har fått til.

La oss ta for oss et eksempel:

Stillingsutlysningen: Denne stillingen krever at man er både selvstendig og strukturert i sin arbeidshverdag

Forslag til tekst: I perioden 2020 til 2022 hadde jeg rollen som prosjektleder for et stort prosjekt i Statoil. I denne stillingen jeg var nødt til å både jobbe selvstendig og strukturert for å klare å levere arbeidet til de angitte tidsfristene. Dette var arbeid jeg lykkes svært godt med og vil være en erfaring som er svært relevant for denne rollen.

Som innledningen bør du eksprimentere i hoveddelen hvilke kvalifikasjoner og erfaringer som er mest relevant for denne stillingen. For å spisse dette så mulig kan du ringe kontaktpersonen på stillingsutlysningen og still åpne spørsmål rundt hvilke kvalifikasjoner som som tenker er absolutt viktigst for å lykkes i denne stillingen. Det er ikke uvanlig at en stillingsbeskrivelse inneholder opptil ti kvalifikasjoner men at det kun er fem av de som faktisk er viktigst. Så nå som du har gitt konkret bevis på at du er en kvalifisert søker skal vi avslutte søknaden på mesterlig vis.

Avslutning – Hvordan bør jeg avslutte en jobbsøknad?

Din potensielle arbeidsgivere husker nødvendig alt du har skrevet på søknaden men de husker de siste du skriver på søknaden. Det er ofte denne delen de leser før det skal avgjøres hvem som skal til intervju og ikke. Det aller viktigste med avslutningen er du prøver å betrygger arbeidsgiveren to ting:

  • At du er motivert for stillingen og ønsker å lykkes
  • At din faglige bakgrunn vil være av nytte for bedriften

Husk! Formålet med din jobbsøknad er at du skal skal komme på førstegangsintervju!

Lykke til med å skrive din jobbsøknad

Til slutt ønsker jeg å ønske deg masse lykke til med din jobbsøking! Ikke mist motet, plutselig lander du drømmejobben!


Ofte stilte spørsmål

Hva er formålet med en jobbsøknad?

Å få deg til et førstegangsintervju!

Hva er de 3 vanligste feilene i en jobbsøknad?

De mest vanligste feilene er at søknaden er:
1 – Søknaden er alt for generell
2 – Ingen direkte kobling mellom personlige styrker og erfaringer til selve stillingen
3 – For lite fokus på hva du som kandidat kan bidra med verdiskaping i bedriften

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating