Hopp til innholdet

Prokrastinering

Du vet at klesvasken er klar til å henges opp og har vært det en god stund allerede. Men hvorfor er det så vanskelig å komme i gang?! Det skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Hva er en god definisjon av prokrastinering?

En måte å definere prokrastinering er å «utsette en handling, oppgave eller aktivitet til siste minutt eller forbi en gjeldende tidsfrist«. Begrepet er en såkalt tidstyv som vi alle må håndtere i en eller annen grad. Men hvor kommer det fra?

Hvorfor bruker vi tid på denne tidstyven?

Det korte svaret er at alle mennesker ønsker å maksimere glede til enhver tid. Oppgaver som er kjedelige, komplekse og/eller ensformige er de tingene som vi lett prokrastinerer. Vi som mennesker elsker å gjøre ting som gir oss gode følelser for da føler vi oss bra. På den andre siden av spekteret vill vi unngå negative følelser. Introduksjon av sosiale medier, podcaster og serier har også gjort det enda enklere å søke underholdning til enhver tid.

Er jeg en såkalt prokrastinerer?

Ja, om jeg er! Mitt naturlige handlingsmønster og tankesett er at det er mye bedre å gjøre kjedelige oppgaver i fremtiden enn her og nå. Dette ble spesielt tydelig for meg når jeg flyttet inn med kona mi. Ho er stikk motsatt og gjør hver praktiske ting med en gang det er mulighet for det. Nedenfor deler jeg noen av de tingene som har hjulpet meg til å prokrastinere mindre over tid.

Finnes en magisk formell for å minimere denne tidstyven?

Ja og Nei. Nøkkelordet for å minere denne tidstyven er å trene opp viljestyrken din slik at du faktisk gjennomfører det du har bestemt deg om å gjøre. Nedenfor har jeg listet opp noen refleksjoner som har hjulpet meg i prosessen:

  • Velg ut en aktivitet som du vil trene viljestyrken din med: Rydde ut av oppvaskmaskinen når den er ferdig
  • Minn deg selv på at det er ikke noe bedre tid enn nå
  • Tenk så digg det er når den er tømt!
  • Med en gang maskinen er ferdig skal det ryddes ut
  • Husk å anerkjenne det du faktisk har fått til
  • Repeat!

Oppsummering

Det å prokrastinere mindre betyr faktisk at du får mer tid til å gjøre de tingene du har lyst til. Du kaster rett og slett bort mindre av din energi på ting som du vet må gjøre. Så hva er det du venter på! Do it!

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating