Hopp til innholdet

Har du hørt om 80/20 regelen (Pareto prinsippet)?

80/20-regelen også kalt pareto-prinsippet er et fenomen som sier at 80% av resultatene (konsekvensene) innen et område kommer fra 20% av innsatsen (inputs). Men hvor kommer dette fra? Og hva kan denne reglen lære oss? Mer om det nedenfor!

Hvor kommet paretos prinsippet fra?

Det fikk navnet sitt etter italieneren Vilfredo Pareto som i 1906 la merke til at 20% av befolkningen i Italia. eide 80% av verdiene der. I de siste 100 årene har denne observasjonen blitt videreutviklet spesielt innenfor business verden der målet har vært å identifisere hvilke nøkkelaktiviteter (20%) som har stått for den største delen av resultatet (80%). Nedenfor har jeg inkludert noen eksempler på 80/20 regelen:

  • 20% av tiden du bruker på jobb står for 80 % av resultatene dine
  • 20% av de ansatte er ansvarlige for 80% av resultatet
  • 80% av utslippene i verden er kommer fra 20% av fabrikkene i verden
  • 20% av et selskapets produkter står for 80% av salget i selskapet
  • osv.

Det er viktig å nevne at selv om «regelen» kun er en indikator og på ingen måte en nøyaktig matematisk verdi. La oss se på et konkret eksempel for å forstå begrepet ytterligere og hvorfor den er så bra. Nedenfor har jeg inkludert en enkel illustrasjon av hvordan pareto prinsippet fungerer!

Stor forandring av måten du og jeg jobber på!

Det har skjedd store forandringer i måten vi alle arbeider på, spesielt siste 30-årene. Før dette var veldig mange jobber innenfor industri der det var lite behov for kreativ løsning da man hadde en veldig spisset oppgave å utføre. Ettersom teknologien har utviklet seg, har manuelle prosesser i industrier blitt fullautomatiserte som har senket behovet for ansatte i de rollene. Vi ser veldig tydelig at for ansatte skal lykkes i dag må være kreative, være løsningsorienterte da problemene de løser er mye mer sammensatte og komplekse enn tidligere.

Når du og jeg går på jobb har vi alle et valg om hva vi skal bruke arbeidstiden vår på. Resultatet av arbeidet vårt er definert men hvordan vi løser det er helt opp til oss selv. Og det er her 80/20-prinsippet hjelper oss. Hvis du hadde skrevet ned alle, og da mener jeg alle aktivitene du gjør gjennom en hel arbeidsdag.

Jeg kan vise deg hvordan min første time på jobb så ut i dag:

  • Skrur på Mac + henter meg en kaffe – 5 minutter
  • Sjekker epost – 10 minutter
  • En kollega spør om hjelp på chat – 8 minutter
  • Tar opp kalender for å se hva som er planen for dagen – 2 minutter
  • Fortsetter å lese og svare epost – 5 minutter
  • Gjør analyser for en av mine kunder – 20 minutter
  • Gjør endringer på en nettside – 10 minutter

osv.

Det tar ikke lang tid å se her at det er kun de siste ti minuttene som faktisk stod for majoriteten av resultatet jeg fikk denne dagen. Kjenner du deg igjen i eksempelet?

Pareos prinsippet = Et verktøy for å bli mer effektiv

Regelen hjelper deg til å bli mer bevisste om hvilke aktiviteter som faktisk gjør at vi lykkes i vår jobb. Disse aktivitene vil du maksimere, altså gjør mer av men resten kan du kutte ned på eller enda bedre eliminere helt. For å starte denne prosessen har jeg inkludert tre refleksjonsspørsmål nedenfor:

Hva ville du ha gjort av aktiviteter hvis du kun kunne jobbet 7,5 time og ikke 37,5t?

Hvilke aktiviteter ville du ha eliminert fullstendig?

Hvilke aktiviteter ville du ha brukt majoriteten av tiden på?

Over tid har jeg sett at dette har gjort en stor forskjell i min arbeidshverdag og er noe jeg fortsatt jobber aktivt med.

Oppsummering

Det hjelper meg til å:

1 – Prioriterer de arbeidsoppgavene som faktisk er verdiskapene

2 – Si oftere «Nei»

3 – Det hjelper meg til å kutte ned på ting som ikke er nødvendig å bruke tid på

4 – Verdsette tiden min betraktelig

5 – Å se objektivt på mine egne handlingsmønstere også gjøre avgjørelser basert på det

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating