Hopp til innholdet

Frykt

Frykt er livsviktig for at vi alle skal unngå fare. Men når går denne frykten over til såkalt irrasjonell frykt? Hvordan kan vi ha et sunt forhold til frykten vår? Det er dette artikkelen handler om.

Hva er frykt?

Når du blir utsatt for en situasjon der du opplever å bli redd, vil kroppen din starte å produsere både kortisol og adrenalin. Dette gjør den for å gjøre deg klar til å reagere på hva enn som kommer din vei. Du blir ekstra på vakt, noe som kan føre til kroppslige reaksjoner som svette, skjelving eller kvalme.

Frykt kan defineres som en emosjonell reaksjon på en trussel eller fare, som fører til at du går inn i en beskyttelsesadferd. Det er på denne måten at mennesker har overlevd så lenge som de har gjort.

Synonymer for frykt kan være for eksempel:

  • Angst
  • Bekymring
  • Redsel
  • Skrekk
  • Uro

Hva er irrasjonell frykt?

Det å ha et «sunt» forhold til frykt er helt essensielt. Det ville ikke vært heldig hvis ingen fryktet å kjøre på rødt lys, for det ville endt dårlig. På den andre siden av spekteret er det å oppleve sterk frykt når man gjør hverdagslige aktiviteter selv om det ikke er noen reel fare. Dette kalles ofte irrasjonell frykt. Nøkkelen er å finne balansen mellom disse to ytterpunktene.

Hvordan kan vi holde frykten under kontroll?

Jeg er ikke en ekspert på dette temaet, men jeg leste nylig en bra bok «Call to Courage» av Ryan Holiday, der en av delene i boken handlet om frykt. Nedenfor har jeg listet opp punktene jeg gjør for å holde mine frykter i sjakk:

  1. Utforsk hva du selv er redd for, hvorfor.
    • Lag en liste med med de tingene du er redd for
    • Del listen i: Hva du faktisk har kontroll over (kat. 1) og hva som er utenfor din kontroll (kat. 2)
    • Kat1: Sett opp tre tiltak som du implementere i dag som reduserer sannsynligheten for at dette skjer
    • Kat 2: Lag en kriseplan hvis noe av kategori 2 skulle intreffe
  1. Test om fryktene du tenker er reelle, altså koble på logikken
  2. Del det du er redd for med en god venn
  3. Tren regelmessig
  4. Spis sunn og god mat

Oppsummering

Frykt er en viktig del av vår overlevelse, men kan også føre til irrasjonelle bekymringer som hindrer oss i å leve et fullverdig liv. For å opprettholde et sunt forhold til frykt, er det viktig å utforske og teste sin frykt, dele med en venn og adoptere sunne levevaner. Profesjonell hjelp kan også være nødvendig når irrasjonell frykt blir hindrende. Hold frykten din i sjakk ved å ta kontroll over det du kan og lage en kriseplan for det du ikke kan. Jeg ønsker deg masse lykke til!

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating