Hopp til innholdet

Personlig utvikling

«Du kan mye mer enn du tror at du kan, Kristoffer,» sa en vis person til meg for lenge siden. Dette ledet meg til å lytte til podcaster fra «gudfaren» innen personlig utvikling, Jim Rohn. Men hva betyr egentlig personlig utvikling? Det er det denne artikkelen handler om.

Refleksjon – Første skritt til personlig utvikling

For meg startet personlig utvikling med å ta ansvar for mitt eget liv. Jeg sluttet å forvente at noen andre enn meg selv skulle få orden på livet mitt. Jeg levde i illusjonen om at det var andres ansvar (veldig merkelig), men det ledet meg ingen steder.

Det første skrittet er å stoppe opp i hverdagen og sette av tid til egenrefleksjon. Selv har jeg de siste årene hatt med meg en notatbok der jeg skriver ned alt jeg tenker på. Idéer, bønner, relfeksjoner, drømmer og sorger. Alt går inn i den boken. Det er som noe magisk skjer når ordene skrives ned på et papir. Det blir så mye mer konkret og håndfast. Flere ganger har jeg skrevet noen setninger og blitt ganske overrasket over hva jeg selv har skrevet. Prøv selv nå. Sett av 5 minutter å bare skriv det du tenker. Les så gjennom. Gjentar du dette mange ganger vil du over tid lære mer og mer om deg selv. Det er først når selvinnsikten er det at man virkelig kan starte å utvikle seg som person.

Hvordan kan personlig utvikling se ut i praksis?

Dette vil variere veldig fra person til person meg nedenfor har jeg tatt med noen eksempler:

  • Lære noe nytt enten gjennom lesing av bøker eller delta på foredag
  • Fysisk trening i en annen form
  • Gå utenfor komfortsonen: Bade i iskaldt vann på vintern!
  • En god samtale med en venn om hvilke områder i livet man ønsker å gjøre bedre
  • m.m.

Mine erfaringer fra å jobbet med personlig utvikling i 10 år

Jeg har gjort veldig mange feil når det kommer til dette tema i mitt eget liv. Min tidligere holdning til personlig utvikling var at det handlet om å forandre mine svakheter til styrker. Jeg ville også ha utvikling på mange ting samtidig (heller ikke en bra plan). Jeg ville øke viljestyrken min, skrive bedre, trene mer, spise sunnere og som oftest falt alt sammen etter noen dagers iherdig innsats.

De siste årene har jeg heller prøvd å identifisere hvor styrkene mine ligger og hvordan jeg kan få de mer frem i mitt liv. Og det å bestemme seg for hva er viktigst for meg å utvikle har hjulpet meg til å få et mer balansert forhold til personlig utvikling.

Nedenfor har jeg listet opp hvilke fordeler jeg selv har opplevd med å jobbe målrettet med personlig utvikling:

  • Økt selvinnsikt: Verdien av refleksjon over egen handlingsmønster har gjort at jeg kjenner meg selv veldig
  • Bedre selvtillit: Jeg vet hva jeg kan få til for meg selv og andre
  • Utviklet er konstruktivt mindset: Opplever at jeg har mer kontroll og hva jeg tenker og bruker energien min på
  • Mer bevist over egne svakheter: Vet at det er mange ting jeg ikke kan og ber
  • Tåler mer motgang i livet: Erfart igjen og igjen hvordan livet kan være rikest når man går gjennom vanskelig ting.
  • Fantastiske karrieremuligheter: Hele tiden på utkikk etter å lære mer og det har åpnet opp ansvar og arbeidsoppgaver jeg aldri trodde jeg skulle klare

Oppsummering

Jeg opplever at personlig utvikling har fått et noe ufortjent dårlig rykte da det kan bli en strevsom prosess hvis man aldri tenker man er god nok. Det er du. Det er ingen ting som vil forandre det. Men personlig utvikling handler om å utforske hvilke styrker og talenter DU har fått i dette livet. Det kan lede deg på veldig spennende veier i livet. Masse lykke til!

Hva er definisjonen på personlig utvikling?

Personlig utvikling er en prosess der man jobber med seg selv for å oppnå en positiv og meningsfull forandring i livet sitt. Dette kan omfatte å forbedre ens fysiske, mentale, følelsesmessige og åndelige helse, samt ferdigheter, kunnskap og evner innenfor et gitt tema.

Forandring er noe som skjer over lang tid, og små endringer i vaner er det som virkelig gjør den store forskjellen på sikt.

Men er vi ikke gode nok som vi er?

Absolutt. Personlig utvikling handler ikke om å forandre personligheten, men heller å maksimere de styrkene man har blitt gitt. Vi er alle gode på forskjellige ting.

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating