Hopp til innholdet

Grit (Stå-på-vilje)

Den amerikanske psykologen Angela Lee Duckworth identifiserte gjennom sin egen forskning at såkalt «grit» var en nøkkelindikator for om du vil lykkes med å nå dine mål eller ikke. Men hva innebærer dette begrepet? Det er dette artikkelen handler om.

Hva er grit?

Begrepet «grit» refererer til en persons evne til å holde fast ved og fortsette å jobbe hardt (med høy innsats) for å oppnå langsiktige mål, til tross for utfordringer, motgang og hindringer som kan oppstå underveis. En person som har «grit» praktiserer både utholdenhet og lidenskap for det de jobber mot. De har ofte en lengre tidshorisont og lar seg ikke distrahere selv om motgang kommer deres vei.

Hva er grit på norsk?

Den direkte oversettelsen er grus noe som ikke er helt treffende. De mest tilhørende ordene vil være:
– Stå på vilje
– Innsats
– Mot
– Utholdenhet
– Tilpasningsevne

Innsats er mye viktigere enn talent

En av hovedpoengene som Angela snakker om, er innsatsen du er villig til å gjøre for å oppnå et mål, som er mye viktigere enn å ha talent for det. Grunnen til dette er at innsats teller to ganger, og ikke bare én gang, slik talent gjør.

Her er den såkalte Grit-regelen:

Talent x Innsats = Ferdigheter
Ferdigheter x Innsats = Resultater

Ditt naturlige talent innenfor en sport kan hjelpe deg med å utvikle ferdigheter i en raskere takt. Men det er først når disse ferdighetene tas i bruk og utføres, at det blir skapt resultater. Som regelen viser, teller talent bare én gang, mens innsats teller to ganger.

Personer som har mye GRIT

En fellesnevner for mange filmstjerner, forfattere, komikere og entreprenører er at ofte har hatt en vanskelig reise gjennom livet. Mange av de har møtt på stor motstand underveis men lidenskapen og utholdenheten har ledet de til sukksess. Nedenfor er noen av disse personene:

  • J.K Rowling: Forfatteren bak Harry-Potter bøkene ble avvist av en rekke forlag før hun fikk gitt ut den først boken
  • Elon Musk: Mannen som alene har revolusjoner en rekke forskjellige bransjer som: romfart, elektriske biler og solenergi. Han var ekstremt nær ved å feile en rekke ganger men ga heller aldri opp for sin drøm.
  • Michael Jordan: Verdens beste basketballspiller ble ikke dette ved tilfeldighet. Gjennom hele hans karriere utviklet han spillet sitt, ferdighetene sine og var den som jobbet hardest for å lykkes av alle spillerne.

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating