Vi alle går gjennom forskjellige jobber i vår yrkeskarriere der trivsel og utvikling går opp og ned. Som avdelingsleder har jeg ledet flere ansatte som har vært lei sin arbeidshverdagen. I denne artikkelen deler jeg mine tre beste nøklene for å skape større en arbeidshverdag som er spennende og variert!
Nøkkelen ligger i arbeidsglede og mestring
Jeg har tidligere skrevet om hva arbeidsglede er og hvordan du kan maksimere den i en tidligere artikkel. Kort fortalt er arbeidsglede er en positiv følelse knyttet til arbeidet man utfører. Denne opplevelsen er selve nøkkelen for å trives i en jobb.
Jeg har en hypotese at det er alt for mange som bytter jobb helt unødvendig og at det er egentlig ikke deres eksisterende jobb som er problemet. Mange slutter i en jobb for så og starte i en ny jobb der det samme inntreffer. Kjenner det en av disse personene også? 🙂
Det faktiske problemet er at personen ikke opplever mestring, tilhørighet eller utvikling i sin nåværende rolle. Dette er ting som kan forandres men vil kreve både innsats fra den ansatte men også lederen til vedkommende.
Nedenfor har jeg skrevet de tre nøklene jeg selv har brukt for å løse opp i dette:
Nøkkel 1: Evaluer din nåværende arbeidshverdag med din leder
Det første du bør gjøre at å gå gjennom samtlige arbeidsoppgaver og ansvarsområder du har i dag. Når dette er på plass kan du evaluere de forskjellige arbeidsoppgavene i følgende tre kategorier:
- Oppgaver jeg mestrer svært godt –> Gir energi
- Oppgaver jeg håndterer greit
- Oppgaver som tar energi (RØD)
Mistrives du i din nåværende rolle har du ikke tilstrekkelig god balanse mellom disse tre kategoriene. Du ønsker å ha så mange så mulig oppgaver innenfor kategori 1 + 2 og færrest på kategori 3.
Det neste du nå skal gjøre er å ta initiativ med din leder der dere sammen går gjennom denne listen sammen. Poenget med denne gjennomgangen er å se om det er mulig å gjøre noen forandringer i arbeidshverdagen.
Nøkkel 2: Utnytt styrkene dine
Mange eksperter og fagbøker anbefaler at det er viktig å forbedre med sine egne svakheter (faglig + personlige egenskaper). Jeg er helt imot dette. Svakheter skal kun håndteres men er du ikke god på struktur så kommer du aldri til å bli fantastisk på det heller. Min egen erfaring etter å ha ledet andre og meg selv er at man får mye mer igjen av å fokusere på sine egne styrker. Drit fullstendig i de tingene du ikke er god på og se hvordan du kan tilpasse arbeidshverdagen din til å utnytte styrkene dine i enda større grad.
Veldig ofte kan oppgaver løses på forskjellige måter, og det er ofte et mye større handlingsrom enn du faktisk tror. Si du skal holde en faglig presentasjon for dine kollegaer. Isteden for å bruke masse tid det visuelle (noe du ikke er god på) kan du heller fokusere på de områdene du mestrer best.
For hva er det som skjer når du gjør mer av de tingene du er god på? Når du gjør ting du kan så opplever du mestring. Når du mestrer arbeidet skaper dette arbeidsglede og motivasjon. Når du er motivert vil du lære enda mer. Når du lærer mer vil du oppleve enda mer mestring. Morten T. Hansen skriver i sin bok «Suveren på jobb» at denne læringsloopen bidrar til at personer lykkes i større grad enn de som ikke gjør det.
Nøkkel 3: Sett konkrete målsetninger for arbeidet ditt
Det siste trinnet er å skrive noen svært enkle målsetninger som du med stor sikkerhet vil oppnå innen en til tre måneders tid. Poenget med disse målsetningene er at du skal erfare at tilpasningene du har gjort i din arbeidshverdag begynner å gi resultater. Når du opplever utvikling i din kompetanse og ferdigheter vil dette være med å skape momentum for videre utvikling.
Oppsummering
Kanskje en eller flere av disse nøklene kan være med å skape et skifte for deg i din nåværende stilling? Hvis ikke så kan det faktisk være helt rett å starte å lete etter en ny jobb. Uansett ønsker jeg deg masse lykke til!
Hva synes du om denne artikkelen?