Hopp til innholdet

Slik bygger du teamfølelse, drive og mot i ditt team

I 10 år har jeg arbeidet som avdelingsleder og en av mine største høydepunkt er å få bygge team som sammen oppnår så mye mer enn hva enkelt person. Det er dette som er til syvende og sist jobben til en avdelingsleder men hvorfor får man til dette? Jo det er det denne artikkelen handler om!

11 ulike prinsipper for å maksimere teamfølelsen

Jeg har testet utallige tilnærminger for å bygge samhold og effektive team, men har landet på 11 prinsipper som jeg bruker aktivt nå. Kanskje noen av disse vil fungere også for deg?

  1. Være eksempelet for de andre å følge etter: Demonstrer selv de verdier og atferd du ønsker å se, og vis at du går foran som et godt eksempel i alle situasjoner. Innrøm dine egne feil innad i teamet slik at samtlige forstår at dette er nødvendig for å lære og utvikle seg. Vær sårbar og vis at dette er eneste måten å utvikle seg på.
  2. Sørg for tydeligere roller og forventinger: Klargjør hvilken rolle hver person har, og hva som forventes av dem, slik at alle forstår sine ansvarsområder og målene de jobber mot. Dette gjør ledelsen av teamet så mye enklere når dette er på plass.
  3. Avklar forventinger til hver enkelt i teamet og hvilke forventinger de har til deg som leder: Sikre en åpen dialog om forventninger både veier, slik at både du og teammedlemmene vet hva dere kan forvente av hverandre.
  4. Sett mennesker til å utføre oppgaver som spiller på deres styrker: Tildel oppgaver basert på individuelle styrker for å maksimere effektiviteten og arbeidsgleden i teamet.
  5. Ikke fortell dem hva de skal gjøre, men heller hva de skal oppnå: Fokuser på målene og la teamet finne de beste veiene til å nå disse, noe som fremmer læring, kreativitet, mestring og ansvarlighet.
  6. Hjelp dem å finne deres indre motivasjon: Oppmuntre og engasjer hvert teammedlem i å utforske og koble deres personlige drivere til teamets mål og oppgaver.
  7. Vis dem hvordan godt arbeid ser ut så ofte du kan: Del eksempler på fremragende resultater og praksiser med hver enkelt men enda bedre i fellesskap. Jeg pleier å gjøre dette på fredagsmøter med hele teamet.
  8. Bekreft handlinger som samsvarer med ønsket målsetning: Gi anerkjennelse når teammedlemmene tar handlinger som fremmer teamets mål, for å forsterke disse atferdene. Dette er korte «high fives», tilbakemeldinger i gangen+++
  9. Gi oppgaver som er rett utenfor deres nåværende evner hele tiden: Utfordre teammedlemmene med oppgaver som strekker dem litt videre enn deres nåværende ferdighetsnivå for å fremme vekst og læring.
  10. Vær direkte med hva de gjør bra og hva du ønsker å se mer av: Gi konstruktiv og direkte tilbakemelding som både anerkjenner styrker og gir klare indikasjoner på områder for forbedring.
  11. Hjelp dem å reflektere over egen læring: Oppmuntre til selvinnsikt gjennom regelmessig refleksjon over utfordringer, suksesser og læring underveis. Vi må flytte våre erfaringer fra ubevisstheten til bevisstheten for at vi skal forstå hvor gode vi faktisk er. Vi har lagt inn refleksjonsspørsmål i starten av hver ukesmøte slik at vi alle kan lære av hverandres erfaringer. Spørsmål vi pleier å stille da kan være: Hva har jeg fått til bra denne uken? Hva er jeg stolt over å fått til i år? Hva opplever jeg er min største styrke i min nåværende rolle?

Viktig! Å bygge solide team tar tid og krefter, men resultatene er absolutt verdt det! Det er virkelig magisk når teammedlemmer føler seg trygge og kan være seg selv. Vi ønsker alle å gjøre en god jobb, og som arbeidsgivere er det vår oppgave å sørge for de rette forholdene.

Hvilke av disse prinsippene treffer deg?

5 /5
Based on 1 rating

Reviewed by 1 user

    • 4 måneder ago

    Veldig bra artikkel med gode punkter! Notert ned alle prinsippene. Takk!

Hva synes du om denne artikkelen?

  • Rating