Flesteparten av mennesker har problemer med å forandre etablerte sannheter da vi ikke ønsker å innrømme at vi tok feil. Adam Grant viser gjennom denne tankevekkende boken hvorfor det er slik, hvilke konsekvenser dette har for oss og hvordan vi kan omfavne det å ta feil. Jeg har lest boken og her får du gullkornene. God lesning.
Bokinformasjon
Forfatter: Adam Grant – Amerikansk psykolog og forfatte
Utgitt: 2021
Målgruppe: Alle som ønsker å utvikle sine egne tankesett og holdninger
Lest: Februar 2023 – 80% av boken
Forfatterens mål med boken: «This book is an invitation to let go of knowledge and opinions that are no longer serving you well, and to anchor your sense of self in flexibility rather than consistency. Thinking again can help you generate new solutions to old problems and revisit old solutions to new problems.»
Bokanmeldelsen – 3 Hovedpunkter
Boken er delt inn i tre hoveddeler: individuell nytenkning, mellommenneskelig nytenkning og kollektiv nytenkning.
1 – Viktigheten av å tenke om igjen
Boken starter med å fortelle den kjente for historien om hvis du slipper en frosk i en kjele med kokende vann vil den hoppe rett ut. Hvis du derimot har frosken i kjelen mens du varmer vannet vil den ikke merke temperaturøkningen og derfor dø. Det er bare et problem med denne historien. Den er ikke sann. Forfatteren gjorde research rundt historien og fant ut at hvis du slang en frosk i kokende vann vil den bli brent kraftig og mest sannsynlig ikke klare å hoppe fort nok ut. Det er faktisk deg og meg som ikke har klart å revaluere situasjonen riktig. Når jeg hørte denne historien tenkte jeg den var sann, isteden for å etterspørre om den var det.
2 – Hvilken rolle er det jeg går inn i når jeg kommuniserer med andre?
En av hovedpoengene i boken kommer allerede i kapittel 1. Når vi tenker og snakker med andre faller vi fort i tre forskjellige roller. Disse er: forkynner, forsvarer eller politiker. Skal vi oppsummere disse tre rolle vil det bli noe som dette:
- Forkynneren: Leverer taler som beskytter og promoterer sin egen tankesett: «Jeg har rett»
- Forsvarer: Angriper hull i andres resonnement for å beskytte vår: «Du har feil»
- Politiker: Her er målet å vinne over en gruppe mennesker gjennom å hente støtte fra andre: «Støtt meg»
Grant sier at vi må bli mer beviste over egen adferd og heller gå inn i dialog med andre som en forsker gjør. De forstår veldig godt sine egne begrensinger og jobber hele tiden med å utfordre sin egen forståelse av et gitt tema. Hvis du klarer å tenke om igjen en situasjon vil ha mye større sannsynlighet for å lykkes fordi du lærer med enn i de som ikke gjør det.
En måte vi kan gjøre det enklere for oss selv å skifte egne meninger (sannheter) er å anerkjenne og godta at vi ikke er den samme personen som vi som vi var for et år siden. Vi setter altså et skille mellom det vi viste tidligere og det vi gjør nå. Den andre måten er å sette et skille på våre holdninger og vår egen identitet. Vi er mye mer enn våre meninger.
3 – Kanskje drømmejobben fra for 5 år siden ikke er det samme som den er i dag?
En av de bedre poengene i boken kommer i kapittel 11. Fetteren til Adam Grant ble oppfordret og forventet å bli lege fra en tidlig alder. Han fulgte rådene han fikk og ble til slutt en hjernekirurg, men det hadde en høy pris for ham. Han trivdes ikke i arbeidshverdagen sin i det hele tatt. Gjennom hele studieløpet og i årene som praktiserende lege kjente han at han ønsket å gjøre noe helt annet med livet sitt, men det var for vanskelig å endre situasjonen han var i, så han fortsatte bare å gjøre det han var forventet å gjøre. Her tror jeg vi alle har en viktig lærdom å hente.
Når vi dedikerer oss til en plan og ting ikke går akkurat slik vi hadde tenkt, er det siste vi gjør å tenke om igjen. Vi øker heller innsatsen for at situasjonen skal bli bedre. Poenget som Grant gjør, er at det kommer et tidspunkt i livet der vi alle hadde vært tjent med å stoppe opp, tenke om igjen og forandre retning. Jeg så alltid for meg å jobbe som ingeniør, og etter en 5-årig master var jeg klar for min drømmejobb. Realiteten viste seg å være helt annerledes. Jeg hatet arbeidsoppgavene mine, og det største målet mitt var å komme til helgen. Heldigvis for meg fikk jeg sparken (40% måtte slutte på dagen), noe som tvang meg til å tenke om igjen hva en god arbeidshverdag skulle se ut for meg. Nå er det 7 år siden denne hendelsen, og det har vært en av mine største velsignelser i livet. Det banet vei for veien videre, og jeg ville ikke ha endret på noe!»
Gullkorn fra forfatteren
- The purpose of learning isn´t to affirm our beliefs; it`s to evolve our beliefs
- I´m pretty confident that in life, rethinking is an increasingly important habit.
- We all have blind spots in our knowledge and opitinons
- Humility is about being grounded – recognizing that we´re flawed and fallible.
- Confident humility is the sweet spot where you have secure belief in yourself + uncertain if what you are currently doing is the right thing to do
- The Dunning-Kruger effect is a cognitive bias where people with low ability at a task tend to overestimate their competence, while people with high ability at the same task tend to underestimate their competence.
- Being wrong is a sign that we`ve learned something new – and that discovery itself can be a delight.
- Being wrong is actually a great thing. It means I am less wrong now than before.
- Laughing at ourselves reminds us that although we might take our decisions seriously, we don`t have to take ourselves to seriously.
- We learn more from people who challenge our thought process than those who affirm our conclusions.
- It takes confident humility to admit that we´re a work in progress.
- When they see work as what they do rather than who they are, they become more open to exploring different possibilites.
- It´s possible that your ideal job hasn´t even been invented yet. (Så enig i denne her)
- When it comes to careers, instead of searching for the job where we´ll be happiest, we might be better off pursuing the job where we expect to learn and contribute the most.
Gullkorn fra andre personer
- Progress is impossible without change: and those who cannot change their minds cannot change anything. – George Bernard Shaw
- If you don`t look back at yourself and think «Wow, how stupid I was a year ago,» then you must not have learned much in the last year. – Ray Dalio
- If you don´t change your mind frequently , you´re going to be wrong a lot – Jeff Bezos
Hvilke tar jeg med meg etter å ha lest denne boken?
- Jeg har lært hvor viktig og hensiktsmessig det faktisk er å tenke seg om igjen å erkjenne hvor lite jeg faktisk vet.
- Bli mer bevisst på hvordan jeg selv reagerer i møte med andre som tenker annerledes enn meg selv.
- Det å feile er noe som skal omfavnes da det hjelper en til å bli bedre ikke det motsatte
Hva blir karakteren?
Hva synes du om denne artikkelen?